Rodzaje blatów kuchennych

Kuchnia jest królestwem większości kobiet. Ważne, aby była zaprojektowana z pomysłem i inwencją, a także miała swój styl i tworzyła przytulne centrum każdego domu. Jako pomieszczenie niezwykle intensywnie eksploatowane, powinniśmy zadbać o jakość i trwałość mebli kuchennych. Jednym z głównych miejsc służących do przygotowywania posiłków jest blat. Powinien być odporny na działanie zarówno wysokiej jak i niskiej temperatury, w miarę wytrzymały na porysowania i działanie wody. Dlatego wybór materiału, z którego zostanie wykonany blat, należy dokładnie przemyśleć. Powierzchnie laminatowa, to najpopularniejszy typ, wybierany do kuchni. Jego niewątpliwą zaletą jest niska cena oraz różnorodność deseni, kolorów, wzorów w ofercie. Cechuje się wysoką trwałością, odpornością na wysokie temperatury i zaplamienia oraz, co ważne, nie zmienia koloru pod wpływem promieni słonecznych. Wybierając ten rodzaj płyty należy uważać na zarysowania, ponieważ jest to materiał dość miękki. Poza tym po każdym użyciu, trzeba dokładnie go osuszyć, aby resztki wody nie wypaczały miejsc łączeń i styków z innymi powierzchniami. Blaty drewniane nadają wnętrzu wiele uroku i tworzą przytulny klimat. W zależności od rodzaju wybranego drzewa, można dopasować kolor do reszty mieszkania. Takie blaty są dość odporne na działania temperatur, a także wilgoci, jeśli surowiec jest dobrze zaimpregnowany. Niestety koszt blatu z litego drewna jest wysoki, ale regularna pielęgnacja i odświeżanie co jakiś czas, pozwolą się cieszyć jego pięknem bardzo długo. Blaty z kamienia – granitu, marmuru, rzadko trawertynu – są jednymi z trwalszych i odpornych materiałów. Ciężko ulegają zarysowaniom, działaniom wody bądź wysokich temperatur, a także nie tracą kolorów w miarę użytkowania. Minusem jest koszt produkcji i montażu blatu, za względu na wagę, wymagają dodatkowych onstrukcji podporowych szafek.

Hello! Takie amerykańskie przywitanie. Pracowałem wiele lat za granicą jako agent nieruchomości. Stąd czuje, iż jestem odpowiednią osobą, aby dzielić się z Wami swoją wiedza. Mam nadzieję, iż spodoba Wam się ta forma prowadzenia strony, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *